
Hoe ontwikkel je de lef in je organisatie?
Grote woorden als ‘cultuurontwikkeling’ worden door veel organisatieadviseurs gebruikt om je organisatie succesvoller te maken, terwijl het in de kern maar écht om één aspect gaat: we moeten in ons dagelijkse werkgedrag meer lef tonen!
Als je goed observeert en luistert naar de gedragspatronen van het grootste deel van de mensen in je organisatie (en van jezelf!?) dan constateer je namelijk dat we het moeilijk vinden om:
- onze collega’s aan te spreken op wat hij/zij minder goed doet;
- onze leidinggevende feedback te geven op zijn stijl van leidinggeven;
- onze directie en/of bestuurder feedback te geven op zijn voorbeeldrol;
- etc.
Natuurlijk roepen we allemaal plechtig dat we het aanspreken en die feedback wel moeten geven, en we organiseren er zelfs trainingen voor, maar het gebeurt niet of in ieder geval onvoldoende.
Is dat erg? Ja! Want als je bereid bent om kritisch te kijken naar de effecten van deze angst (want dat is het!) dan betekent het concreet dat we elkaar niet aanscherpen en we dus blijven doen wat we deden: we zien bijna allemaal wat er minder goed gaat in onze samenwerking met elkaar, in ons handelen naar buiten etc., maar we nemen aan dat het geven van feedback hierover zal leiden tot een ‘confrontatie’.. We roepen dan zelfs dat we respectvol met elkaar om willen gaan, en dus praten we, als het kritisch wordt, liever over elkaar dan met elkaar.
De angst voor de gevolgen van het geven van de kritische feedback is de belangrijkste oorzaak, en die angst is soms reëel (de ontvanger schiet inderdaad in de verdediging en pikt deze kritiek niet) maar ook al te vaak iets wat in ons hoofd aan aannames zit. Onze gedachten voorspellen dat het uit gaat lopen op een confrontatie, en dus schieten we in het vermijdingsgedrag!
Kernvraag is natuurlijk: hoe doorbreek je dit gedragspatroon bij velen van ons tijdens het werk?
De oplossing is het aanleren van lef. Klinkt makkelijk, maar is moeilijk, omdat dat vooral betekent dat ik mensen angst afleer! Want de angst functioneert, nogmaals, als een duiveltje in ons koppie en remt onze lef!
In mijn trainingen ‘LEF moet je doen’ leer ik de deelnemers in de kern de volgende 3 belangrijkste sleutels hiervoor:
1. Leer te ontdekken welke gedachten de belangrijkste angst creëren;
Hiervoor gebruik ik de geweldige PRI-methodiek welke ons nog veel meer leert over de werking van ons brein en het onbewuste opgebouwde deel daarvan als kind. Dankzij deze methodiek wordt het voor deelnemers bijvoorbeeld duidelijk welke belangrijkste afweermechanismen we in onze mind hebben opgebouwd en hoe we ons daar, in ons inmiddels volwassen leven, nog dagelijks door laten leiden om maar geen angst/pijn te hoeven voelen. Deze methodiek, wat eigenlijk een therapie is, gaat nog veel verder dan de NLP- en RET-methoden die doorgaans in dergelijke trainingen worden gebruikt!
2. Leer om deze gedachten effectief om te keren waardoor je niet meer vanuit afweer handelt/reageert;
Dit is ook een bekend principe uit de RET-methodiek. Maar ik ga in mijn trainingen ‘LEF moet je doen!’ toch een stapje verder. De deelnemer leert namelijk niet sec zijn meest belemmerende gedachte (die hem/haar in de weg zit om lef te tonen) op te sporen, maar leert dat zijn brein/mind hem constant onbewust bewaakt voor iets wat absoluut niet meer levensbedreigend is. Als kind was dat wel zo, maar nu niet meer. Dankzij gerichte stappen die in de dagelijkse praktijk ook echt getraind moeten worden om ‘je mindsettings’ definitief te veranderen lukt het de deelnemers om echt voorgoed afscheid te nemen van ineffectieve gedachten en daarop gebaseerd gedrag.
3. Experimenteer ook met nieuwe ervaringen door middel van LEFopdrachten!
Naast het trainen van je gedachten is het creëren van nieuwe ervaringen ook belangrijk, want die vertellen je mind dat er inderdaad niets ernstigs kan gebeuren. De deelnemers aan mijn training ‘LEF moet je doen!’ gaan zichzelf hier behoorlijk stretchen door een lefopdracht voor zichzelf te formuleren waar ze enorm angst bij voelen om het ook daadwerkelijk te gaan doen. En natuurlijk voeren ze deze ook uit en krijgen tijdens een vervolgsessie van de training voldoende de gelegenheid om hierop te reflecteren en eventueel nog aanwezige remmingen te doen verdwijnen!
In mijn volgende artikel, wat tijdens de vakantieperiode verschijnt, zal ik ingaan op het -voor deze periode toepasselijke- thema REFLECTIE. Want ook reflectie is van cruciaal belang voor het verder ontwikkelen van persoonlijke- en organisatiegroei. Maar hoe doe je dat als individu, als team en als organisatie nu op een effectieve manier? Daarover meer in mijn blog van juli as.!
Meer weten over deze training ‘LEF moet je doen’? Bel me of mail me!
Dit bericht heeft 0 reacties